A közösség ereje

A közösség ereje

“Az embernek veleszületett rendszerszervező képessége van, ami – ha legalább ketten vannak – működni kezd. Az eredménye: az ember a társai környezetében közös akciókban vesz részt, közös szociális konstrukciókat készít (szereti elhatározni, hogy mit hogyan csináljunk) és közös hiedelmeket hoz létre és fogad el – ez a genetikai örökségünk” – állítja Csányi Vilmos etológus.

Két hete az Internet Hungaryn adott elő a professzor és az emberi és állati közösségek kialakulásáról beszélt. Szerintem mindenkit, de engem különösen elgondolkodtatott az előadása után az, hogy ma tulajdonképpen milyen közösségekben élünk, egyáltalán léteznek-e még hagyományos értelemben vett zárt csoportok, vagy teljes gőzzel haladunk az egyszemélyes közösségek világa felé.

Csányi Vilmos hosszú évek óta tart előadásokat az egyszemélyes kultúrák kialakulásáról, de talán most a legaktuálisabb erről beszélni, abban a világban, ahol elképesztően gyorsan terjed a home office, az egyén elmagányosodása pedig az egyik legnagyobb globális kihívás lett. A személyiség fejlődésére márpedig óriási hatással van az, hogy kikkel találkozunk, dolgozunk, kontaktálunk nap mint nap. Egy vállalkozásban/munkahelyen szerintem ezért is fontos, hogy egy valódi, erős közösség alakuljon ki, aminek meghatározott dinamikája van, csapatjátékosokkal és vezetőkkel.

De hogyan alakíthatom én a közösséget, úgy, hogy hagyjam, hogy megfelelő irányba engem is formáljon? Mi a jó munkehelyi közösség alapja és milyen az a jó vezető, aki ezt összefogja? Pontosan ezek azok a kérdések, amikre egy összetartóan, folyamatosan fejlődő közösség adhatja meg hosszútávon a válaszokat. Az ilyen típusú csoportokban tud szerintem kialakulni a hűség és a bizalom is egymás iránt, ami egy vállalkozás működtetésének és fenntartásának legfontosabb alapjai. Érdekes, hogy a napokban Márai Sándortól is előkerült nyilvánosan egy idézet, ami szerint a válság legyőzéséhez is közösségben kell gondolkodni és cselekedni. Számomra nem kérdés az, hogy a közösségnek (akár munkahelyről, vagy családról van szó) óriási ereje van, érdemes lenne átgondolni, hogy vajon ezt mennyire tudják magukénak érezni annak a szervezetnek, cégnek a tagjai, akiknek ma soha nem látott kihívásokkal kell szembe nézniük nap mint nap.

Picture of Kaprinay Zoltán

Kaprinay Zoltán

Kaprinay Zoltán vagyok, sorozatvállalkozó, innovátor, több sikeres vállalkozás felépítője, az index.hu, Bónusz Brigád és a CreativeDock Hungary alapítója. Üzleti sparring partnerként segítek felsővezetőknek, vállalkozásoknak, csapatoknak és első számú vezetőknek készségeik fejlesztésében és üzleti céljaik elérésében.

Hasonló cikkek